Magyarországon járt a dnyepropetrovszki üzleti klub Ukrajnából

2012.10.11, Bánhalmi András.

Magyarországon járt a dnyepropetrovszki üzleti klub Ukrajnából, Irina Reznik úrhölgy vezérigazgató vezetésével. Itt tartózkodásuk ideje alatt látogatást tettek az UMBC irodájában, ahol Kravcsenko György elnök úr, Burij Anatolij alelnök úr, illetve Bánhalmi András titkár úr fogadták a vendégeket. A megismerkedést hosszas eszmecsere követte az esetleges üzleti lehetőségekről. Ennek kapcsán a felek a kölcsönös szimpátia jegyében megegyeztek egy együttműködési megállapodás aláírásáról. Ennek előkészítése folyamatban van. Aláírására Ukrajnában, Dnyepropetrovszkban fog sor kerülni még az idén, a dnyepropetrovszki üzleti klub évzáró bankettjén.

 

Dnyipropetrovszk városa

Dnyipropetrovszk a bővizű Dnyeper partján álló, egyik legszebb ukrajnai város, a második legnagyobb régió megyeszékhelye. A város Ukrajna délkeleti részén, sztyeppei övezetben (Kijevtől 479, Odesszától 463, Szimferopoltól 458, Donyecktől 250 km-re) fekszik. A Dnyeper két, nem azonos területű részre – jobb- és balpartira – osztja. Az első a Dnyeper feletti magaslaton – a város kétharmada –, a másik a Dnyeper menti lapályon épült ki.

A város lakosságának átlagos lélekszáma 1,1millió, s ezzel Kijev és Harkiv után Ukrajna harmadik legnagyobb városa.

A mai Dnyipropetrovszk területe 39 704 ha. A város 8 kerületből áll.

A lakosság nemzetiségi összetétele vegyes. Élnek itt ukránok, oroszok, fehéroroszok és zsidók. A nemzetiségek közötti kapcsolatok konfliktusmentesek.

Az utóbbi néhány esztendőben a városban stabilan növekvő tendenciát mutat az ipari termelés olyan ágazatokban, mint a vaskohászat, vegyi és olajipar, gépgyártás és fémmegmunkálás. A termelő szférában tapasztalható javulás megteremtette a külgazdasági kapcsolatok fellendítésének feltételeit, s ennek köszönhetően a város ipari létesítményei a világ 130 országával állnak kapcsolatban.

Dnyipropetrovszk Ukrajna egyik legfejlettebb régiója, az ország „költségvetésének donorja”. A város elsősorban olyan nehézipari alapágazatok köré szerveződött, mint a bányászat, kohászat és vegyipar. Ezen kívül otthont ad még olyan ágazatoknak, mint a gépgyártás, energetika, élelmiszer- és feldolgozóipar, könnyű- és faipar, papír- és építőipar. Mindezt kiegészíti a jól összehangolt közlekedési és szolgáltató szektor.

Az ipar zászlóshajója a kohászati kombinát, amelynek legfontosabb termékei a csövek, az acél, az öntöttvas és a hengereltáru. A város ipari kapacitásának nagysága a következő számadatokkal jellemezhető: 13 iparág 259 üzemében állítják elő a megye ipari termelésének 28, 3 %, ill. Ukrajna ipari termelésének 4, 4%. Innen származik többek közt a gépipari és fémfeldolgozói termékek 10, 5%, a vaskohászati termékek 6, 9%, továbbá a vegyipari termékek 7, 5% és az élelmiszeripari árucikkek 5, 6%.

A városban működő gépgyártó és fémfeldolgozó üzemek adják az ágazat ukrajnai össztermékének 10, 5%. A 7 vegyipari üzem termékeit jól ismerik Ukrajnában és annak határain túl is. Ezekben állítják elő az ukrajnai vegyi és olajipari termékek 7, 5%. A számos ágazatot felölelő könnyűipar is tekintélyes termelő kapacitással rendelkezik, és az utóbbi években végrehajtott műszaki korszerűsítésnek köszönhetően minőségi és versenyképes termékek előállítását teszi lehetővé. Stabil növekedési fázisban van az élelmiszer- és a feldolgozóipar is. Ebben a városban állítják elő az ukrajnai élelmiszerek 5, 6%.

Dnyipropetrovszk továbbra is a rakétagyártás, az űrkutatási rendszerek és műszerek gyártásának központja. Itt működik a világszerte ismert, O. M. Makarov nevét viselő Déli Gépgyár és a M. K. Jangel nevével fémjelzett Déli Tervezőiroda. Ez a két intézmény nagyon sokat tett a világűr megismeréséért. Itt készült el több tucat hordozóeszköz, mint például a Kozmosz, az Interkozmosz, a Ciklon, a Zenit és a Dnyipro, de ide köthető az Energia-Buran űrrakéta-rendszer legyártása is. A fáradtságot nem ismerő munka eredményeképpen Ukrajna joggal tarthatja magát „űrnagyhatalomnak”.

Az utóbbi időben Dnyipropetrovszk Ukrajna fontos pénzügyi központjává fejlődött. A városban 40 nagy állami és magánbank, ill. azok fiókjai működnek.

Számos helyi árutermelő produktumai megfelelnek az európai ISO 9000 szabványnak. Az export áruszerkezete zömében vaskohászati, gépipari és vegyipari termékekből áll össze. A megye külkereskedelmi forgalmának 41, 5% Dnyipropetrovszk adja. Országos szinten ez az arány 30, 5% az export, és 63, 1% az import tekintetében.

Tekintélyes ipari és pénzügyi potenciáljának köszönhetően a városnak jelentős a tőkevonzó képessége. A befektetések terén Dnyipropetrovszk a 4. helyet foglalja el az ukrajnai városok sorában. 2004. januári adatok szerint külföldi befektetők 417, 1 millió dollárt, egy lakosra számítva 137, 2 dollárt fektettek be a városban. A külföldi befektetések 29 tevékenységi körhöz kötődnek. Jelentős beruházások valósulnak meg az iparban, a közlekedésben, az energetikában, az építőiparban és az oktatásban.

Dnyipropetrovszknak nagyon jó a megközelíthetősége. Érintik a várost a legfontosabb tranzitútvonalak és vasútvonalak, amelyek összekötik Ukrajna északi megyéit és Oroszországot a déli megyékkel és a Krímmel. A városnak van két vasútállomása, és rendelkezik egy nagy vasúti átrakóval, van korszerű repülőgépek fogadására alkalmas nemzetközi repülőtere, amely közel hozza a várost a közeli és távoli külföldhöz, működik a folyami kikötő és fejlett a közúthálózat.

Dnyipropetrovszk jelentős műszaki-tudományos potenciállal is rendelkezik. Az itt dolgozó kutatók munkája számos szakterületet ölel fel, az ukrajnai űrkutatási program elméleti megalapozásától és gyakorlati megvalósításától kezdve a bányászatban, kohászatban, vegyiparban, építőiparban és a mezőgazdaságban alkalmazott energiatakarékos és környezetvédelmi szempontból tiszta technológiák kidolgozásáig. Számos elképzelésük, amellett, hogy nemzetközi elismerésre tett szert, rövid időn belül a gyakorlatban is megvalósult. A városban működik az Ukrán Tudományos Akadémia két kutatóintézete, 43 egyéb kutató-, tervező- és kísérleti intézet pedig a termelőüzemek égisze alatt végzi munkáját. Dnyipropetrovszkban közel 15 ezer kutató dolgozik, köztük 600 a tudományok doktora, 5 ezren pedig kandidátusok. A felsőoktatási intézmények kutatói hálózata 12 tudományterületre terjed ki, és 169 problémamegoldó és ágazati kutatólaboratóriumnak adnak otthont.  

Szolgáltatásaink

Az UMBC tagsággal rendelkező személyek a következő szolgáltatásokban részesülhetnek: tanácsadás, üzleti partnerekkel történő találkozók, illetve tárgyalások elősegítése, üzleti lehetőségek felkutatása

Fontos tudnivalók

Az UMBC nem foglalkozik üzleti közvetítéssel.A meghívó levelek, vízum ügyintézésben - kizárólag a klub tagjainak lehetséges. Kivételt képeznek a Klub rendezvényein résztvevő meghívott vendégek.

Rendezvények

A Klub tevékenységei között szerepel: különböző tematikájú konferenciák szervezése, üzleti találkozók, vacsorák lebonyolítása.